piątek, 16 sierpnia 2013

Pizza - najlepszy, niezawodny przepis

Z dumą stwierdzam, że po pięciu latach wszelkiego rodzaju prób i eksperymentów (mniej lub bardziej udanych) wypracowałam przepis na ciasto do pizzy, które nie odbiega (moim skromnym zdaniem) standardem od tego, co możemy zamówić w dobrej, włoskiej restauracji.

Oto jak prezentowała się u mnie ostatnio klasyczna margherita:



Składniki na 2 średnie pizze:

500 g mąki tortowej 
4-5 g drożdży suchych (lub kosteczka drożdży świeżych na 500 g mąki)
łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
woda
sól
kasza manna (koniecznie)


Przygotowanie:

W małym naczyniu mieszamy drożdże, cukier i pół szklanki lekko ciepłej wody. W osobnej szklance przygotowujemy solankę: pół szklanki wody plus 2 łyżeczki soli. 
Po 15 minutach mieszamy zaczyn z mąką i oliwą. Kiedy składniki się połączą, dolewamy solankę. Następnie całość wyrabiamy bardzo dokładnie, dolewając potrzebną ilość wody (ilość zależy od tego jaką mamy mąkę). Ciasto ma mieć dość luźną, ale zwartą i plastyczną konsystencję. 
Aby uzyskać odpowiedni efekt, ciasto należy wyrabiać około 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto ma gładką powierzchnię (satynową w dotyku), która nie rwie się przy złożeniu ciasta na pół. 
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Dzielimy na porcje, każdy kawałek ciasta "zawijamy" w kulkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. 

Poniżej przedstawiam Wam film, który idealnie ilustruje sposób przygotowywania blatu pizzy do pieczenia (do tego właśnie niezbędna będzie kasza manna):


Grubość ciasta zależy od Waszego gustu. Ja robię ciasto bardzo cieniutkie, ale dobre będzie również trochę grubsze. Najważniejsze jest, aby w czasie rozciągania ciasta posypywać je solidnie kaszą manną. Dzięki temu uzyskamy pysznie chrupiące ciasto, a sam proces przygotowania blatu będzie łatwiejszy (ciasto ślizga się na kaszce). 

Ciasto przekładamy na blaszkę. Polewamy sosem pomidorowym (własnej produkcji lub na bazie koncentratu pomidorowego) i układamy wybrane składniki. 

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzanie ustawione na opcję "góra i dół"). Blaszkę kładziemy jak najniżej. Dzięki temu imitujemy pieczenie w prawdziwym piecu do pizzy :) 
Czas pieczenia wynosi 8-12 minut. 

Życzę Wam powodzenia i smacznego!

PS. Ja piekę pizzę w specjalnej formie, ale jeśli takiej nie macie możecie z powodzeniem piec pizzę na blaszce (gołej lub wyłożonej papierem do pieczenia). 

10 komentarzy:

  1. Ten przepis jak na zamówienie dla pewnej młodej osoby, która od rana plany "pizzyjne" ma :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, jak napisała do mnie z pytaniem o przepis, ja już byłam w trakcie pisania posta ;) Jak znalazł! Mam nadzieję, że młodzieży będzie smakowało.

      Usuń
    2. A tej kaszki to ile tak mniej więcej? „Na oko“? Spróbuję swoich sił, bo zawsze mi wychodziła taka bułeczka zamiast pizzy :D

      Usuń
    3. Tak ze 4 łyżki sypię na blat i na tym rozciągam (po prostu zamiast mąki) :) Trochę się poprzykleja do brzegów (dzięki temu będzie chrupiące ciacho). Nam też parę razy wyszła bułka albo nawet pizzowy chlebek :p Trzeba po prostu bardzo cieniutko rozciągnąć.

      Usuń
  2. a i zanim uwałkujemy czekamy jakieś 30 minut zanim ciasto urośnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Dzielimy na porcje, każdy kawałek ciasta "zawijamy" w kulkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10 minut."

      Usuń
    2. nie wałkuje się ciasta na pizzę, tylko rozciąga, jeśli już...

      Usuń
    3. to odpowiedź dla anonimowego powyżej, który nie czyta ze zrozumieniem a się wymądrza - przecież jak byk napisano - ciasto odstawiamy na 30 minut... jeśli taki znawca, to nie wie, że się nie wałkuje?

      Usuń
  3. Pięknie się prezentuje :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń