poniedziałek, 19 sierpnia 2013

sos marinara - doskonały do pizzy i do makaronu



Podstawowy sos marinara jest idealny jako sos do pizzy. Świetnie smakuje również z makaronami i jest dobrą bazą do innych, bardziej wyszukanych sosów. Kolejnym jego plusem jest zdecydowanie to, że jest niezwykle prosty w wykonaniu. 

Potrzebować będziemy dobrych pomidorów (najlepiej podłużnych), świeżych lub puszkowanych. Parzymy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek (ilość naprawdę dowolna, ja na 1 kg daję około 2 łyżki). Na gorącą oliwę wrzucamy posiekany czosnek. Ja daję sporo, bo lubię :) ale Wy możecie dać mniej. Kiedy czosnek jest koloru jasnego złota, wrzucamy pomidory. Sos przyprawiamy solą, cukrem i czarnym pieprzem. Czasem dodaję do niego jeszcze chili. Sos dusimy, aż zredukuje się do pożądanej gęstości. 

Smacznego! :) 

8 komentarzy:

  1. Dobra zdradzę wam kombinatorzy przepis na dobry sos do pizzy bo mam dość już wszelakiej inwencji twórczej domorosłych kucharzy

    1. Otwierasz puszkę pulpy pomidorowej
    2. Miksujesz ją
    3. Gotujesz zmiksowaną pulpę do zgęstnienia czyli aż zmieni kolor na ciemniejszy prawie jak koncentrat
    4. Dajesz troszkę cukru, soli i pieprzu czarnego..

    TYLE, bez kombinowania.

    5 lat jako pizzaiolo
    dziękuje dobranoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podanie mojego przepisu w wielkim skrócie ;) Swoją drogą prawdziwy kucharz powinien rozpoznać różnicę pomiędzy prostym sosem do pizzy, a sosem marinara, który również może zostać do pizzy użyty. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Jestem pod wrażeniem wypowiedzi "pizzaiolo"... Jaki styl, szyk wypowiedzi! No może byś kolego (koleżanko?) zamiast przez 5 lat tylko pizzę robić - na przykład trochę poczytał(a) o interpunkcji?

      Usuń
  2. weź idź sobie kaszę mannę dodaj do ciasta na pizze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybyś przeczytał przepis to wiedziałbyś, że nie dodaję kaszy manny DO ciasta.

      Usuń
    2. A swoją drogą nie byłby to taki zły pomysł... Aby ciasto było chrupiące warto zastąpić część mąki semoliną (którą niestety ciężko dostać, ale niektórzy zastępują ją kaszą manną i też jest fajnie).

      Usuń
  3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń