Ostatnio w Lidlu trafiłam na grysik kukurydziany (Polentę). Pomysłów na wykorzystanie tego produktu w kuchni jest masa, ale dzisiaj chciałabym Was zachęcić do spróbowania włoskiej alternatywy dla ziemniaków.
Do lekko posolonej, wrzącej wody dodajemy stopniowo grysik tak, żeby osiągnąć konsystencję gęstej kaszy manny. Na 3 szklanki wody powinniśmy dodać około 3/4 szklanki Polenty. Całość powinna się wolno gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy aż się rozpuści.
Można podać polentę w formie "papki" lub wystudzić masę w jakimś naczyniu, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Warto też spróbować polenty grillowanej, takiej jak na zdjęciu.
Można podać polentę w formie "papki" lub wystudzić masę w jakimś naczyniu, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Warto też spróbować polenty grillowanej, takiej jak na zdjęciu.
Polenta stanowi doskonały dodatek do mięs i sosów. Pamiętam też, że kiedyś Mama przygotowywała taką kostkę z kaszy manny i dodawała do rosołu, zamiast makaronu. Pycha! Może polenta również nadawałaby się do zupy? Zrobię eksperyment i dam znać :)
Smacznego!
Zdjęcie pochodzi ze strony delish.com
A u mnie zalega w szafce kaszka, muszę to zmienić koniecznie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
Usuńdzis robiłam dla synka.zjadł na slodko,ale nie grillowalam,tylko wyciełam kwadraciki z ostudzonej gęstej masy.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, muszę też spróbować zrobić to na słodko :) Pozdrawiam!
UsuńMalenka, ciekawe danie wymyśliłaś- szacun! :) ja lubie grysikowate rzeczy więc musze kiedyś wypróbować Twój sposób na polente :)))
OdpowiedzUsuńa poza tym piękne masz kotki na blogu :))
pozdrawiam i życze kolejnych ciekawych inspiracji kulinarnych:))
Olinko, bardzo Ci dziękuję! Niestety nie ja wymyśliłam takie danie, jest to włoskie danie ludowe :) Byłam u Ciebie i już złapałam kilka świetnych inspiracji! Pozdrawiam wspólnie z kotkami :)
UsuńWarto tu też przypomnieć przepis z 12 listopada 2012, tam główną rolę odegrała kaszka manna :)
OdpowiedzUsuńTak! tam też podrabiałyśmy ziemniaki ;)
UsuńPrzetestowane! Kaszka nadaje się do rosołku, podana tak jak manna, czyli po wylaniu na talerz wystudzona i pokrojona w kosteczkę. Domownicy zaakceptowali :)
OdpowiedzUsuńNo to bardzo się cieszę! Też muszę zrobić polentę jako dodatek do rosołu :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie! Mniam! =)
OdpowiedzUsuń