czwartek, 31 stycznia 2013

Domowy żółty ser





Domowy ser żółty ser... mniam! pięknie się rozpuszcza i nadaje się również dla osób na diecie Dukana :) Zdjęcia niestety nie posiadam... niedługo jednak zrobię ser ponownie i postaram się, żeby "dożył" sesji fotograficznej! :) Przepis pochodzi ze strony gotuj.skutecznie.tv
  • 3 szklanki mleka 
  • 500 g chudego twarogu 
  • sól –ilość według własnego smaku 
  • opcjonalnie inne przyprawy (np. zioła, chilli, słodka papryka)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 całe jajko
Gotujemy mleko, następnie dodajemy do niego rozkruszony twaróg. Na wolnym ogniu gotujemy całość około 30 minut do momentu kiedy twaróg zrobi się gumowaty i zacznie opadać na dno. Następnie wylewamy masę serową na sito odciskamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Kiedy twaróg jest już zimny przygotowujemy kąpiel wodną. Do górnego naczynia wkładamy twaróg i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odpowiednią ilość soli i resztę składników. Po kilku minutach ser powinien zacząć się topić i przyjąć formę miękkiej kulki. Kiedy masa jest już przeźroczysta i wygląda jak stopiony żółty ser, przekładamy go do foremki lekko posmarowanej oliwą. 
Po wystudzeniu serek nadaje się do jedzenia! 
PS. Wiem, że nie jest to prawdziwy przepis na żółty ser. Może kiedyś uda mi się kupić podpuszczkę i pokuszę się o wykonanie jakiegoś "rasowego" przysmaku :) 
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. jeszcze nie robiłam żółtego sera w domu, na pewno będzie zdrowszy niż ze sklepu, chyba spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to raczej serek topiony, a nie ser. Trochę się czepiam, ale skoro robi się go z kupionego w sklepie twarogu i mleka, to nie rozumiem dlaczego miałby być zdrowszy niż ser ze sklepu:)

      Usuń
    2. To nie jest serek topiony. Robiłam nie raz ser z tego przepisu. Po wystygnięciu można go było kroić w plastry - jak goudę czy inny tego typu ser. Poza tym do gotowego produktu często dodaje się rzeczy, których w domu nie dodajesz - konserwanty polepszacze, barwniki. Ser był bardzo smaczny i do tej pory miło go wspominam :)

      Usuń
  2. Ja zrobiłam wg tego przepisu - ale chyba cos nie poszło tak - bo nadal miałam posmak twarogu no i się trochę kruszył - wiecie co na to poradzić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ten ser i tak szczerze pisząc nawet nie przypomina smaku sera ... ten smak mi przypomina smak sera typu Liliput, ale takiej gorszej jakości ...

    OdpowiedzUsuń
  4. mieszkam na wsi i można tu dostac mleko od krowy i prawdziwy biały ser. ten ser to dobry pomysł na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń