Ulubiona potrawa domowników i niektórych kolegów mojej córki
– naleśniki meksykańskie! Szybkie danie i bardzo proste, przez co i ja je lubię…
Jak smażyć placki naleśnikowe, wszyscy doskonale wiedzą (to
znaczy taką mam nadzieję!), a farsz można przygotować w większej ilości i
nadwyżkę zamrozić. W naszym domu nie udaje się uzyskać nadwyżek, popyt w tym
przypadku przerasta podaż J
Mięso mielone (około 500 g)
Sos pomidorowy lub fix
Fasolka czerwona w puszce
Kapusta pekińska (mała)
Śmietana (małe opakowanie)
Cebula
Czosnek
Sól, pieprz, papryka, majeranek
Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pokrojoną w kostkę
cebulę. Po chwili dodajemy kilka ząbków czosnku i razem dusimy. W trakcie
(nazwijmy to mądrze) obróbki cieplnej dodajemy sól, która zmiękczy zawartość
patelni. Po zarumienieniu cebuli dodajemy mięso mielone, dokładnie
rozdrabniając je widelcem, solimy do smaku i kilka minut pozostawiamy na ogniu.
Gdy już surowizna zniknie całość zalewamy sosem pomidorowym (może być też fix
do spaghetti), dodajemy fasolkę czerwoną i przyprawiamy. Ja dodaję troszkę
majeranku, pieprzu i papryki ostrej.
Na usmażone naleśnikowe placki nakładamy farsz (ok. dwóch
łyżek), niewielką ilość posiekanej kapusty pekińskiej, kapkę śmietany. Zawijamy
i dekorujemy śmietaną i małą ilością sosu z farszu.
Można:
- nie dokładać kapusty pekińskiej
- dodać więcej fasolki, np. białej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz