wtorek, 6 listopada 2012

Ale Meksyk…. czyli naleśniki meksykańskie


Ulubiona potrawa domowników i niektórych kolegów mojej córki – naleśniki meksykańskie! Szybkie danie i bardzo proste, przez co i ja je lubię…
Jak smażyć placki naleśnikowe, wszyscy doskonale wiedzą (to znaczy taką mam nadzieję!), a farsz można przygotować w większej ilości i nadwyżkę zamrozić. W naszym domu nie udaje się uzyskać nadwyżek, popyt w tym przypadku przerasta podaż J
Potrzebujemy:
Mięso mielone (około 500 g)
Sos pomidorowy lub fix
Fasolka czerwona w puszce
Kapusta pekińska (mała)
Śmietana (małe opakowanie)
Cebula
Czosnek
Sól, pieprz, papryka, majeranek
Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy kilka ząbków czosnku i razem dusimy. W trakcie (nazwijmy to mądrze) obróbki cieplnej dodajemy sól, która zmiękczy zawartość patelni. Po zarumienieniu cebuli dodajemy mięso mielone, dokładnie rozdrabniając je widelcem, solimy do smaku i kilka minut pozostawiamy na ogniu. Gdy już surowizna zniknie całość zalewamy sosem pomidorowym (może być też fix do spaghetti), dodajemy fasolkę czerwoną i przyprawiamy. Ja dodaję troszkę majeranku, pieprzu i papryki ostrej.
Na usmażone naleśnikowe placki nakładamy farsz (ok. dwóch łyżek), niewielką ilość posiekanej kapusty pekińskiej, kapkę śmietany. Zawijamy i dekorujemy śmietaną i małą ilością sosu z farszu.
Można:
- nie dokładać kapusty pekińskiej
- dodać więcej fasolki, np. białej
 Smacznego! J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz