Miałam ochotę na coś słodkiego... a znudziły mi się już serki homogenizowane z dodatkami ;) Przypomniało mi się wtedy pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe Mamy. Postanowiłam poszukać czegoś co by je przypominało i było jednocześnie zgodne z dietą Dukana.
Oto pyszne, dietetyczne muffiny marchewkowe :)
składniki:
2 duże marchewki
2 jajka
słodzik, 1-2 łyżki (w zależności od tego jak bardzo słodkie muffiny chcemy upiec)
łyżka maizeny
2 łyżki otrębów
1-2 łyżeczki kakao
2 łyżki serka homogenizowanego
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Marchewkę trzemy a następnie dodajemy do niej przyprawy, serek homogenizowany, kakao, skrobię, otręby, kakao i sodę. Jajka ubijamy ze słodzikiem i mieszamy z masą marchewkową. Gotowe ciasto wlewamy do foremek wyłożonych papilotkami :)
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis można również wykorzystać do przygotowania ciasta marchewkowego. Wtedy masę wlewamy do dużej, podłużnej lub okrągłej formy.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz