czwartek, 8 listopada 2012

Albański Burek z porów



Albania, jako że nie stanowi (jeszcze) popularnego kierunku turystycznego, może wydawać się krajem bardzo tajemniczym, a nawet egzotycznym.

Wszystkich zainteresowanych poznaniem Albanii od strony kuchni zapraszam do stolika :)


Burek (Byrek) /  Leek Pie

Do przygotowania idealnego Burka potrzebne nam będzie ciasto filo. Można je kupić w niektórych sklepach, ale z powodzeniem przygotujecie je sami w domu. 

Ciasto Fillo

Składniki:

2 szklanki mąki
szczypta soli
łyżeczka oliwy
ciepła woda
skrobia

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z solą i oliwą, powoli dodawać wodę (woda musi być ciepła). Wyrabiać do momentu, kiedy ciasto będzie trzymało kształt, ale nadal będzie lepić się do rąk. Przenieść kulkę ciasta na blat posypany skrobią ziemniaczaną. Obtoczyć ciasto skrobią i uformować kulkę. Ciasto należy na tym etapie przykryć lekko wilgotnym ręcznikiem i zostawić w spokoju na około godzinę. 

Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek grubości naleśnika (polskiego, nie amerykańskiego :p) i posmarować na wierzchu olejem, oliwą lub rozpuszczonym masłem. Następnie wałkujemy kolejny placek i układamy go na pierwszym, po czym ponownie smarujemy z góry tłuszczem. Kiedy wszystkie 4 placki będą gotowe i ułożone jeden na drugim, lekko dociskamy je do siebie, a następnie wałkujemy całość na baaaaaardzo cieniutkie ciasto (powinniśmy być w stanie przeczytać przez nie gazetę). Ciasto możemy na tym etapie podzielić na mniejsze płaty, posypać lekko (ale dokładnie) skrobią i ułożyć jeden na drugim, a następnie owinięte folią przechowywać w lodówce do 24 godzin. 


Farsz

Składniki

2 duże lub 3 mniejsze pory
duża cebula
kostka sera feta
2 kubeczki serka wiejskiego lub taka sama ilość twarożku
3 jajka
2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego
pieprz
łyżka rozpuszczonego masła
oliwa

Wykonanie:

Pory kroimy w plasterki. Używamy tylko białych i jasnozielonych części pora (ja zawsze mrożę pozostałą część i używam potem do zup lub innych dań, gdzie tylko pora da się wcisnąć, ponieważ to jedno z moich ulubionych warzyw). Siekamy cebulę i lekko podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do tego pokrojonego pora i dusimy chwilę tak, żeby został twardy w środku. 

W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki, na koniec dodajemy pora z cebulą. Na tym etapie dodajemy pieprz. Jeśli macie ochotę, można dodać troszkę czosnku. 

W naczyniu do pieczenia posmarowanym olejem lub masłem układamy (kilka 5-7) warstw ciasta fillo, przy czym każdą smarujemy rozpuszczonym masłem przed położeniem kolejnej. Wykładamy farsz. Na górę kładziemy kolejne warstwy ciasta, w tej sam sposób co na spodzie. Z wierzchu smarujemy dodatkową warstwą masła.

Pieczemy w temp. 180 st. przez około 45 min, aż wierzch Burka zrobi się złoty. 

Najlepiej smakuje serwowany z kubkiem jogurtu naturalnego lub kefirem :)

Kilka wskazówek:
* Jeśli mamy mało czasu, można zastąpić ciasto fillo ciastem francuskim, też będzie pyszne
* Burek może zawierać przeróżne farsze, nie tylko z pora. Albańskie gospodynie często dodają do środka różnego rodzaju warzywa sezonowe lub przygotowują farsz z dodatkiem smażonego mięsa. 
* Farszu, ze względu na obecność sera feta, nie solimy :)

Smacznego!



Fotografie pochodzą ze stron Internetowych: http://tulsafood.com/recipes/dining-at-the-global-table-albania http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=212806

3 komentarze:

  1. Zastanawiam się czy albański börek to to samo co turecki? Robiłam go jakiś czas temu, a dość często jem börek w tureckiej restauracji, jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kuchnie są bardzo podobne... całkiem możliwe :)

    OdpowiedzUsuń