sobota, 6 lutego 2010
Dietetyczne Brownie :)
Każdy czasem ma ochotę na coś słodkiego, czekoladowego... ale cóż zrobić kiedy jesteśmy na diecie? Beztłuszczowe Brownie :) Smakuje lekko, trochę piankowo i co najważniejsze nie zawiera zbędnych kalorii!
składniki:
3 białka
1/4 szklanki cukru (można zastąpić słodzikiem lub glukozą)
pół szklanki soku jabłkowego
pół szklanki mąki
3 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
przygotowanie:
Białka lekko ubijamy, dodajemy resztę składników i pieczemy 30 minut (temp. 180 C)
To był chyba najłatwiejszy na świecie przepis na ciasto :)
Jeśli podzielimy ciacho na 10 kawałków to każdy będzie miał zaledwie 54 kcal :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A ja własnie usmażyłam cały talerz amerykańskich naleśników z amerykańskim syropem z brązowego cukru w ramach odchudzania po amerykańsku :D
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić czymś lub pominąć sok jabłkowy bo jakoś nie pasuje mi on do brownie?
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto! chyba troszkę za długo piekłam, bo nie jest takie mokre w środku jak myślałam, że będzie, ale jest lekkie mięciutkie i bardzo dobre :) ja dałam pół szklanki cukru bo sok jabłkowy miałam prosto z sokowirówki wyciśnięty z kwaśnych jabłek :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyszło przepyszne! Oczywiście, jak to ja, przepis lekko zmodyfikowałam, ale... zresztą zapraszam na chilicake.blogspot.com do obejrzenia efektu końcowego ;)
OdpowiedzUsuńhmmm sok jabłkowy taki zwykły z kartonu czy może ten mętny?
OdpowiedzUsuńUpiekłam zgodnie z przepisem, wyszło super! :) Sok jabłkowy kupiłam zwykły ze sklepu. Białka ubiłam, później dodałam cukier i troszkę jeszcze ubijałam a resztę składników wymieszałam łyżką i wszystko się udało - to taka wstawka jakby ktoś totalnie zielony miał wątpliwości jak co zrobić ;)
OdpowiedzUsuńa na jaką formę to brownie?
OdpowiedzUsuńJaka forma? :)
OdpowiedzUsuń