sobota, 6 lutego 2010

Dietetyczne Brownie :)



Każdy czasem ma ochotę na coś słodkiego, czekoladowego... ale cóż zrobić kiedy jesteśmy na diecie? Beztłuszczowe Brownie :) Smakuje lekko, trochę piankowo i co najważniejsze nie zawiera zbędnych kalorii!

składniki:

3 białka
1/4 szklanki cukru (można zastąpić słodzikiem lub glukozą)
pół szklanki soku jabłkowego
pół szklanki mąki
3 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia

przygotowanie:

Białka lekko ubijamy, dodajemy resztę składników i pieczemy 30 minut (temp. 180 C)





To był chyba najłatwiejszy na świecie przepis na ciasto :)

Jeśli podzielimy ciacho na 10 kawałków to każdy będzie miał zaledwie 54 kcal :)

8 komentarzy:

  1. A ja własnie usmażyłam cały talerz amerykańskich naleśników z amerykańskim syropem z brązowego cukru w ramach odchudzania po amerykańsku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zastąpić czymś lub pominąć sok jabłkowy bo jakoś nie pasuje mi on do brownie?

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciasto! chyba troszkę za długo piekłam, bo nie jest takie mokre w środku jak myślałam, że będzie, ale jest lekkie mięciutkie i bardzo dobre :) ja dałam pół szklanki cukru bo sok jabłkowy miałam prosto z sokowirówki wyciśnięty z kwaśnych jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Wyszło przepyszne! Oczywiście, jak to ja, przepis lekko zmodyfikowałam, ale... zresztą zapraszam na chilicake.blogspot.com do obejrzenia efektu końcowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm sok jabłkowy taki zwykły z kartonu czy może ten mętny?

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam zgodnie z przepisem, wyszło super! :) Sok jabłkowy kupiłam zwykły ze sklepu. Białka ubiłam, później dodałam cukier i troszkę jeszcze ubijałam a resztę składników wymieszałam łyżką i wszystko się udało - to taka wstawka jakby ktoś totalnie zielony miał wątpliwości jak co zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń