środa, 12 grudnia 2012

spaghetti aglio olio e peperoncino


Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na chyba najprostsze spaghetti świata :) Spaghetti aglio olio e peperoncino (czyli spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką) to doskonały pomysł na szybką kolację dla wielbicieli połączenia smaku czosnku i oliwy. 

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w cieniutkie plastry czosnek, do tego plastry ostrej papryczki... chwilę podsmażamy, dosłownie pół minuty, żeby czosnek się nie spalił, a jedynie "oddał" aromat. Całość mieszamy z ugotowanym spaghetti. Warto posypać gotowe danie startym parmezanem.

Ilości składników nie podaję, ponieważ wszystko robimy "na oko" ;) Radzę jednak, jeśli nie lubicie zbyt ostrych smaków, być ostrożnym jeśli chodzi o papryczkę - potrafi dopiec! 

Smacznego! :)


1 komentarz:

  1. O, zrobię to - na moje gardło bolące to będzie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń