Tomato Pie, czyli właściwie rodzaj pizzy z pomidorami, zostało stworzone na przełomie XIX i XX wieku przez włoskich imigrantów w USA. Jest to danie proste, lekkie i bardzo aromatyczne. Robi się je szybko i nie jest drogie :)
Składniki:
Niezawodne ciasto na pizzę
oliwa z oliwek
dobre pomidory (4-5 sztuk)
ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto dokładnie układamy w głębszej blaszce (lub na blaszce płaskiej, tworząc grubsze brzegi). Smarujemy z góry oliwą z oliwek, przykrywamy folią i odstawiamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy w średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę oliwy i ewentualnie koncentrat pomidorowy, jeśli same pomidory są mało aromatyczne. Na końcu dodajemy (według uznania) posiekane świeże oregano.
Danie pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut i wyjmujemy z formy. Posypujemy świeżą bazylią i startym serem (parmezanem, grana padano lub innym twardym i dość wyraźnym w smaku).
Składniki:
Niezawodne ciasto na pizzę
oliwa z oliwek
dobre pomidory (4-5 sztuk)
ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto dokładnie układamy w głębszej blaszce (lub na blaszce płaskiej, tworząc grubsze brzegi). Smarujemy z góry oliwą z oliwek, przykrywamy folią i odstawiamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy w średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę oliwy i ewentualnie koncentrat pomidorowy, jeśli same pomidory są mało aromatyczne. Na końcu dodajemy (według uznania) posiekane świeże oregano.
Danie pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut i wyjmujemy z formy. Posypujemy świeżą bazylią i startym serem (parmezanem, grana padano lub innym twardym i dość wyraźnym w smaku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz