Niedawno oglądałyśmy z Mamą program kulinarny, w którym pewien sympatyczny pan prezentował przepis na pizzę okraszoną pesto z mniszka lekarskiego.
Postanowiłam dziś podać Wam przepis na takie właśnie pesto :)
Postanowiłam dziś podać Wam przepis na takie właśnie pesto :)
Składniki:
Około 350 gram mniszka lekarskiego (najlepiej wybierać młode liski)
Szklanka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
5-6 łyżek orzeszków piniowych lub innych (ja użyłam migdałów), lekko uprażonych na suchej patelni
łyżeczka soli
1/3 do 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano
Wszystko razem miksujemy lub, jeśli posiadacie moździerz, ucieramy :)
Używamy tak, jak tradycyjnego pesto!
Smacznego!
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńSmak wyrazisty, a do tego to pesto jest bardzo zdrowe! Czasem warto spróbować, tym bardziej, że dostępny jest w każdym ogródku! :D
OdpowiedzUsuńBoże Boże Bożenko zrobiłam najpyszniejsze pesto w swoim życiu - z mniszka, natki marchewki, natki pietruszki, koperku, jednego liścia selera, czosnku, oliwy i pestek DYNIII !!! coś przepysznego - żałuję tylko że przesadziłam z czosnkiem bo bym to pesto używała do kanapek do pracy :/ szkoda.. ale nie mam czym rozcieńczyć.. polecam pesto - jest pyszne!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę i gratuluję osiągnięcia świetnego smaku :)
Usuń