Ten przepis znalazłam w internecie i po maksymalnym uproszczeniu eksploatuję co kilka dni.
Potrzebujemy:
- małe ogórki gruntowe (około 1 kilograma)
- sól kamienną
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy do kiszenia (mogą być gotowe mieszanki w torebce)
- woreczek strunowy lub zwykła torebka foliowa
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do miseczki, solimy - w zależności od upodobania, zwykle na 1 kilogram ogórków stosuje się płaską łyżkę soli kamiennej. Wkładamy do woreczka i przekładamy przyprawą do kiszenia i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zamykamy woreczek i wkładamy na 4 godziny do lodówki. I tu zaskoczenie - już są gotowe do jedzenia! Zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 20 godzin, potem (jeśli jeszcze coś zostało) - przechowujemy w lodówce.
Super. Rzadko jadam, ale bardzo lubię
OdpowiedzUsuńPodobno zdrowe! :)
OdpowiedzUsuń