Chutney to gęsty sos z kuchni indyjskiej, robi się go z warzyw, owoców, przyprawia czosnkiem, musztardą. To, co jadłam u koleżanki przywiezione było z podroży do Irlandii i smakowało jak konfitura z cebuli. Sprawdziłam skład, poszperałam w Internecie i już:
- 4 cebule (trzy białe i jedna czerwona),
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli.
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka:
Wymieszać z olejem i solą i smażyć ok. 10 minut.
Dodać ocet balsamiczny i dalej podgrzewać aż nabierze bursztynowego koloru.
Wsypać cukier i mieszając zeszklić cebulkę aż nabierze konsystencji konfitury.
Z tej porcji wyjdzie nam średniej wielkości słoiczek:
Pysznie smakuje z pleśniowym serkiem! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz