piątek, 5 kwietnia 2013

Ekstrakt waniliowy na bazie whisky


Udało mi się kupić wanilię z Madagaskaru (w Lidlu, polecam zakup -miękka, świeża i pięknie pachnie). W zestawie są dwie laski w cenie 6 zł z groszami, więc wychodzi to tanio w porównaniu z ceną jednej z popularnych firm (około 6 zł za jedną laskę). 
Wiem jednak, że zużyłabym je bardzo szybko (2 potrawy i koniec). Postanowiłam więc zrobić własny ekstrakt waniliowy. Większość przepisów wymaga użycia spirytusu lub wódki. Nie posiadam żadnego z tych składników, mam jednak całą butelkę whisky. Tak narodził się pomysł, aby stworzyć ekstrakt waniliowy na bazie tego właśnie trunku. Na zagranicznych stronach przeczytałam, że stanowi on wspaniałą bazę dla aromatu wanilii, tym bardziej zabrałam się do pracy. 

Do dwóch małych buteleczek po mleku do kawy, które dostałam od mamy (może sama napisze gdzie je nabyła, bo ja już nie pamiętam) wlałam około pół szklanki whisky i wcisnęłam po jednej lasce wanilii. Kiedy tylko nabierze odpowiedniego koloru to pokażę zdjęcie :) 

A czy Wy macie jakiś sprawdzony sposób na zachowanie aromatu waniliowego?



3 komentarze:

  1. Ciekawe, ja nigdy nie słyszałam o ekstrakcie na bazie whisky, może dlatego że gdy mam ją w domu to ląduje bezpośrednio w moim brzuchu :)
    Muszę wypróbować przepis !
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem Cię, bo sama uwielbiam wanilię w każdej postaci! :)

      Usuń
  2. Robiłam tylko cukier z wanilią, w końcu muszę się zabrać za wersję alkoholową:)

    OdpowiedzUsuń