piątek, 21 lipca 2017

Ogórki małosolne po rosyjsku (w torebce)

Ogórki małosolne - to temat sezonowy i nie można tego sezonu lekceważyć. Kiedy byłam małą dziewczynką, w książce "Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek" przeczytałam, że ogórki małosolne można jeść z miodem. Pewnie można, ale ja niekoniecznie...
Ten przepis znalazłam w internecie i po maksymalnym uproszczeniu eksploatuję co kilka dni.
Potrzebujemy:

  • małe ogórki gruntowe (około 1 kilograma)
  • sól kamienną
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do kiszenia (mogą być gotowe mieszanki w torebce)
  • woreczek strunowy lub zwykła torebka foliowa 
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do miseczki, solimy - w zależności od upodobania, zwykle na 1 kilogram ogórków stosuje się płaską łyżkę soli kamiennej. Wkładamy do woreczka i przekładamy przyprawą do kiszenia i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zamykamy woreczek i wkładamy na 4 godziny do lodówki. I tu zaskoczenie - już są gotowe do jedzenia! Zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 20 godzin, potem (jeśli jeszcze coś zostało) - przechowujemy w lodówce. 

2 komentarze: