środa, 26 czerwca 2013

Pesto z mniszka lekarskiego

Niedawno oglądałyśmy z Mamą program kulinarny, w którym pewien sympatyczny pan prezentował przepis na pizzę okraszoną pesto z mniszka lekarskiego.

Postanowiłam dziś podać Wam przepis na takie właśnie pesto :)



Składniki:

Około 350 gram mniszka lekarskiego (najlepiej wybierać młode liski)
Szklanka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
5-6 łyżek orzeszków piniowych lub innych (ja użyłam migdałów), lekko uprażonych na suchej patelni
łyżeczka soli 
1/3 do 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano 

Wszystko razem miksujemy lub, jeśli posiadacie moździerz, ucieramy :)

Używamy tak, jak tradycyjnego pesto! 

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Smak wyrazisty, a do tego to pesto jest bardzo zdrowe! Czasem warto spróbować, tym bardziej, że dostępny jest w każdym ogródku! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże Boże Bożenko zrobiłam najpyszniejsze pesto w swoim życiu - z mniszka, natki marchewki, natki pietruszki, koperku, jednego liścia selera, czosnku, oliwy i pestek DYNIII !!! coś przepysznego - żałuję tylko że przesadziłam z czosnkiem bo bym to pesto używała do kanapek do pracy :/ szkoda.. ale nie mam czym rozcieńczyć.. polecam pesto - jest pyszne!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę i gratuluję osiągnięcia świetnego smaku :)

      Usuń