wtorek, 25 czerwca 2013

Domowy ser ricotta

Jeśli macie przypadkiem trochę serwatki, możecie z powodzeniem przygotować własny ser ricotta :) Ser ten jest właśnie takim produktem, który tworzy się z "odpadków" pozostałych po produkcji innych serów.

Aby wykonać pyszny ser ricotta, musimy najpierw odstawić serwatkę na czas od 12 do 24 godzin. W ten sposób wytworzy ona odpowiednie kwasy.

Następnie zaczynamy podgrzewać płyn do około 80 stopni (jest to moment, w którym na powierzchni zaczyna wytwarzać się piana). Podgrzewamy, aż piana w garnku zacznie wyglądać jak ubite do ciasta białko kurze, a serwatka będzie bardziej przejrzysta, jak żółtawa woda.

Odstawiamy garnek na bok, przykrywamy czystym materiałem (np. ściereczką). Lekko ciepły serek odsączamy na ściereczce przez 3-4 godziny.

Nasza własna ricotta gotowa!


4 komentarze:

  1. świetny pomysł, w domu zazwyczaj robię sobie twarożek nie wpadłam na to, że można też zrobić ricotte:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz sobie, Justynko, zrobić twarożek i ricottę za jednym razem przy następnej okazji! :)

      Usuń
  2. Niepotrzebnie wylałam serwatkę po produkcji Halloumi w takim razie :( Jak to dobrze wiedzieć, że niektóre odpady też się do czegoś nadają :)

    OdpowiedzUsuń