poniedziałek, 25 października 2010

Pieróg ruski pieczony




PIERÓG RUSKI PIECZONY :)))


Łatwiejszej i szybszej potrawy ze świecą szukać :D
Potrzeba niewiele: (porcja dla 2-3 osób)

4 ziemniaki ugotowane
ok 20 dag sera białego
1 większa cebula
pół szklanki śmietany
2 ząbki czosnku ( nie żałuj czosnku, nie będzie ostry po pieczeniu, a aromat da znakomity )
sól (vegeta) pieprz do smaku

1 opakowanie ciasta francuskiego

Jak to zrobić?

Cebulkę usmażyć.
Wymieszać z serem, śmietaną, posiekanym czosnkiem i przyprawami.
Postarać się nie zjeść jeszcze w tym momencie.

Na cieście francuskim układać warstwami ziemniaczki i masę serowo - śmietanową.
Złożyć w kształt pieroga, upiec w temperaturze 180-200 stopni C przez około 30 minut, aż się apetycznie zrumieni. I już :D Mniam, mniam....

( aaaa... zawodowo byłoby posmarować naszego pieroga jajkiem, albo chociaż wodą, żeby się lepiej rumienił.)