niedziela, 28 lutego 2010

Pancakes z mąką owsianą


Smażenie amerykańskich naleśników na śniadanie o godzinie 22 ma swoje zalety:

1. rano masz z głowy

2. możesz chapsnąć coś późnym wieczorem pod pozorem spróbowania jakie są efekty twoich kuchennych zmagań

3. wieczorem w kuchni cisza i spokój i nikt nie przeszkadza w jednoczesnym podczytywaniu książki (tym razem to opowieść o huraganie: Paul Quarrington "Potęga huraganu")

No to przepis wypróbowany i chwalony przez Rodzinkę:


3 jajka
3 łyżki cukru
1 szkl mąki zwykłej
1 szkl mąki owsianej
3 łyżki rozpuszczonego masła
3 łyżki śmietany
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli

Skąd wziąć mąkę owsianą? Otóż pewnie można ją kupić, ale ja po prostu mielę w malakserze płatki owsiane i już :)

Jajka ubijamy z cukrem na bardzo gęsty kogel-mogel. Dodajemy pozostałe składniki (masło oczywiście wystudzone)
Potem na rozgrzanej patelni smażymy nakładając ciasto łyżką (po dwie na jeden placek)
Ja używam takiej patelni z wzorkiem plastra miodu i nie potrzeba już do smażenia tłuszczyku żadnego.
Podajemy z powidłami, dżemem, syropem klonowym , albo jak nam się chce to możemy ugotować gesty syrop z brązowego cukru i wody. Wtedy jest baaardzo amerykańsko i smacznie :) (a dupka rośnie)
Co do lektury wymienionej wyżej- kuchennie nie jest, na razie tylko alkohol spożywają, ale kto powiedział, że przepisu na drinki tu nie będzie?

3 komentarze:

  1. Mmmm! pycha :) Właśnie naszła mnie ochota na takie naleśniczki z syropem. Ostatnio jadłam takie jak byłam w Domku :) Teraz zabieram się za zrobienie zapasu "zwykłych" naleśników, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby i takie polać syropem??? :D

    ...a na amerykańskie chyba przyjdzie czas w piątek lub sobotę. ;)

    Fajniutkie zdjęcie! poznaję Domową kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak... (tzn to "tak,tak" odnosi się do sprawy syropu na zwykłych naleśnikach i do zdjęcia domowej kuchni)
    Jak się dodaje mąkę owsianą to te naleśniki wychodzą takie bardziej kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a kiedy wreszcie będzie przepis na whisky? !!!
    Hmmm...!!! ???? :-)

    OdpowiedzUsuń